Heeft u last van rioolvliegjes

Aalputmotjes of motmuggen, zo worden rioolvliegjes ook wel genoemd. Als u last heeft van deze rioolvliegjes, kan dat betekenen dat er een probleem is in de riolering. Als u deze rioolvliegjes opmerkt, is het verstandig om meteen maatregelen te nemen.

Wat zijn de kenmerken van rioolvliegjes?

Met een grootte van meestal 1,5 tot 7 millimeter kunnen deze kleine insecten door de kleinste openingen uw huis betreden. Hun vleugels zijn groter dan hun lichaam en bedekt met kleine haartjes. Daarnaast hebben ze een grijsgoudkleurig uiterlijk en onderscheiden ze zich door hun twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Ondanks hun korte levensduur van drie weken als volwassen exemplaren, planten deze kleine vliegjes zich op een snel tempo voort.

Een vrouwtje legt meestal 100 tot 200 eitjes per keer, meestal in rottend organisch afval of stilstaand water. Binnen twee dagen komen de larven uit en ontwikkelen ze zich tot volwassen rioolvliegjes binnen twee tot zes weken. Ze hebben meestal moeite met vliegen en kruipen rond en rusten in de buurt van leidingen, ondanks dat ze 'vliegjes' genoemd worden.

In de dag zijn ze meestal in rust, maar zodra de avond valt en de nacht aanbreekt, worden ze actief en voeden ze zich met bederfelijk afval, bacteriën en schimmels. Meestal wordt een rioolvliegjesplaag in huis veroorzaakt door een probleem met de riolering, vooral als er kapotte leidingen zijn. Een veelvoorkomende attractie voor deze insecten zijn lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Wat is de beste aanpak om rioolvliegjes weg te krijgen?

Het is cruciaal om de broedplaatsen te lokaliseren om een plaag te bestrijden, meestal in stilstaand water of vervuild organisch afval. Het is van essentieel belang om snel in actie te komen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekken. Als het gaat om reparaties, kunt u deskundigen inschakelen om het probleem op te lossen.

Het is gebruikelijk dat broedplaatsen te vinden zijn op locaties die verbonden zijn met het rioolsysteem, zoals verstopte of langdurig niet gebruikte afvoeren. Daarnaast kunnen er ook andere plekken buiten het huis dienen als broedplaats, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Het handhaven van een goede hygiëne is van essentieel belang om te voorkomen dat er een rioolvliegjesfamilie ontstaat.

Los snel rioolproblemen op, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Denk er ook aan om regelmatig de dakgoten schoon te maken en de afvoeren door te spoelen met heet water en zuiveringszout. Gooi direct voedsel weg dat ermee in aanraking is gekomen.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5065

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Opmerken van een beschadigde rioleringsinstallatie en uw opties
> Problemen met een verstopte gootsteen
> Ongename stank in uw riool